Skip to content

Ο Ross Daly στους Λαβυρίνθους του Φωτός και του Σκότους

Μαρτίου 13, 2009

Σχετικά με τη Μουσική
από τον
Ross Daly


rossdaly1 Η μουσική υπάρχει παντού στον κόσμο μας και όμως μουσική δεν ακούμε. Αυτό ίσως επειδή  νομίζουμε ότι η μουσική είναι η γλώσσα ενός διαλόγου με τον κόσμο, που χρησιμοποιούμε απλώς ως μέσον για τις διαπραγματεύσεις μας μαζί του. Περιγράφουμε αισθήματα, βιώματα καθώς και σχέσεις με πρόσωπα, πράγματα, ιδέες και καταστάσεις με μελωδίες και-στην περίπτωση των τραγουδιών- με στίχους.

Εν ολίγοις νομίζουμε ότι τα επιφαινόμενα της ζωής μας γεννάνε τη μουσική.

Υπάρχει όμως μιαν άλλη μουσική που δεν έχει σχέση με όλα αυτά. Προϋπάρχει των αισθημάτων, των βιωμάτων και των όποιων σχέσεων με οτιδήποτε. Με αυτή την μουσική ξεκινάει και τελειώνει η ζωή μας και με τον ήχο αυτής περνάμε από την ατομική ύπαρξη στο ασύλληπτο κάθε στιγμής χωρίς να το υποψιαζόμαστε καν. Αυτή η μουσική δεν ανάγεται στον πολιτισμό, ο κάθε της ήχος εμπεριέχει και ξεπερνάει ταυτοχρόνως όλους τους πολιτισμούς όλων των λαών, όλων των εποχών. Ο πολιτισμός βασίζεται στην εμπειρία, στο βίωμα.

Η έμπνευση και η μύηση όμως (που αποτελούν την μοναδική μας πρόσβαση σε αυτή την μουσική) δεν ανήκουν στην σφαίρα αυτή, αφήνουν απλώς αποτυπώματα στην διάσταση της εμπειρίας που γεννάνε την αναζήτηση και τον πόθο για την αφετηρία της έμπνευσης, της μουσικής, της εμπειρίας.

Το ξύπνημα αυτής  της αναζήτησης είναι το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που ξεχωρίζει την αληθινή  μουσική από οποιεσδήποτε άλλες ηχητικές εκφραστικές τέχνες .

Η μουσική αυτή δεν είναι δημιουργία του ανθρώπου, είναι ένα δώρο για τον άνθρωπο. Δεν γνωρίζουμε από πού έρχεται, αλλά εάν ποτέ ακούσουμε έστω για μια στιγμή τον ήχο της δεν θέλουμε παρά μόνο να πάμε εκεί.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα να γίνουμε όργανα αυτής της μουσικής, να παραιτηθούμε από τα «αξιώματα» του καλλιτέχνη, του δημιουργού ακόμα και του ατόμου. Να είμαστε σιωπηλοί και ακίνητοι, αφημένοι στην κίνηση και στον ήχο της.

Αυτή η σιωπή όμως δεν είναι μια εξωτερική συμπεριφορά.

Μάλλον είναι μια εσωτερική κατάσταση που εκμηδενίζει την απόσταση ανάμεσα στον μουσικό και ακροατή, διαλύοντας έτσι την πλάνη ότι η μουσική ανήκει στον έναν ή στον άλλον. Μας δείχνει από πού πραγματικά έρχεται.


rossdaly4

Χουδέτσι
10/3/2009

Αγαπητοί φίλοι

labyrinth2Με μεγάλη λύπη σας πληροφορώ ότι, λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων των Ζohar Fresco (Kρουστά,18-23/3), Daud Khan Sadozai (Rabab του Αφγανιστάν ( 24 – 29 /3) στη Λευκάδα, και των Pedram Khavar-Zamini (Περσικό Τόμπακ 31/3 – 4/4),  Σωκράτη Σινόπουλο (Πολίτικη Λύρα 6 – 11/3), και Ross Daly (Μουσική Ομάδα 28/4 – 3/5) στο Χουδέτσι, Ηρακλείου, Κρήτης.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classes με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες. Τα σεμινάρια αυτά δουλεύουν κάτω του κόστος καθώς εμείς που τα διοργανώνουμε δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος. Μας ενδιαφέρει μονάχα η υπηρεσία που προσφέρουμε στους μαθητές μας και στην ίδια τη μουσική. Οι μαθητές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που ήδη κάνουν μεγάλες θυσίες να ανταποκριθούν στη σχετικά χαμηλή τιμή που είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από αυτούς (250€ για 6 μέρες μαθημάτων και διαμονής!).

Παρ’ όλες τις προσπάθειες μας να συνάψουμε μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κλπ), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι ούτε καν να συναντηθούν μαζί μας πόσο μάλλον να συνεργαστούν. Το μόνο που θέλουμε από αυτούς είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο κόστος των σεμιναρίων ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές που δεν μπορούν να το αντέξουν. Μέχρι φέτος ο βασικός μας συνεργάτης σε αυτή τη προσπάθεια, ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης (ο διαχειριστής του ΜΕΛ), κάλυπτε μοναχός του το οικονομικό έλλειμμα ( μεταξύ €35,000 και €45,000 ετησίως για τα 25 – 30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης). Τα τελευταία δυο χρόνια συνάψαμε μια περιορισμένη αλλά θετική συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας ο οποίος μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε 6 σεμινάρια στο χώρο του στη διάρκεια του χειμώνα.

Από φέτος ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης δηλώνει αδυναμία να συνεχίζει να καλύπτει τα όσα μέχρι τώρα κάλυπτε και έτσι μένουμε χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσουμε το φετινό κύκλο εργασιών μας. Ο Δήμαρχος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, ο κ. Ρούσος Κυπριωτάκης μας βεβαιώνει ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον και η στήριξη των τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό προκειμένου να συνεχίζεται η προσπάθεια που γίνεται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματα αυτά. Συνεπώς το Μουσικό Εργαστήρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει όλες του τις δραστηριότητες και να κλείσει.

labyrinth1Το χωριό Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή. Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία. Η ίδια η Κρήτη εξελίσσεται σε τόπο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργικής επεξεργασίας των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας . Και όμως, η πολιτεία αδιαφορεί…. Το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και να ακολουθήσουμε ακόμα οποιαδήποτε πρόταση δράσης προκειμένου να συνεχίζει το έργο του ο Λαβύρινθος εκτός από τις εξής τρεις:

1) Η αύξηση της τιμής των σεμιναρίων σε βάρος του μαθητή.

2)  Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΜΕΛ.

3) Η οποιαδήποτε έκπτωση στην ποιότητα της διδασκαλίας

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και τους δασκάλους που όλα αυτά τα χρόνια μας τίμησαν με την  παρουσία και με την εμπιστοσύνη τους καθώς και τους Δήμους Νίκου Καζαντζάκη και Λευκάδας που έκαναν ό,τι μπορούσαν να στηρίξουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος.

Εάν οποιοσδήποτε αναγνώστης αυτού του μηνύματος θέλει να εκδηλώσει τη δική του ενόχληση για την εξέλιξη αυτή, προτείνω να στείλει ένα email διαμαρτυρίας σε κάποια από τις ακόλουθες  διευθύνσεις, ή και σε όλες .

1) Περιφέρεια Κρήτης:      http://www.crete.gov.gr/contact.asp?id=4&category=19….

2) Νομαρχία Ηρακλείου:            nairakl1@otenet.gr

3) ΤΕΔΚ Νομου Ηρακλειου: tedk@otenet.gr

4) Υπουργείο Πολιτισμού:            http://www.yppo.gr/0/gcontact.jsp

5) Δήμος Ν.Καζαντζάκη http://www.dimos-nikoskazantzakis.gr/contact.html

Να είσαστε καλά
Ross Daly….

Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής
του  Μουσικού  Εργαστηρίου Λαβύρινθος

<!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–>
http://www.labyrinthmusic.gr/laby

http://www.rossdalymusic.com

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: