Skip to content

Η ρασοφόρος ερμηνεία της ιστορίας

Ιουλίου 28, 2009

Όποιος τρέφει φρούδες ελπίδες για το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας εν έτει 2009 ας το σκεφτεί καλύτερα. Ακόμη και σήμερα η ιστορία λογοκρίνεται από πολιτικούς και ανθρώπους του πολιτισμού χάριν της προστασίας της εικόνας μιας άλλης εξουσίας, αυτής της εκκλησίας.

Νέο παράδειγμα αυτού η λογοκρισία του βίντεο για την ιστορία του Παρθενώνα που προβάλλεται στο μουσείο της Ακρόπολης και το οποίο έχει σκηνοθετήσει ο Κώστας Γαβράς. Η πέτρα του σκανδάλου: κάποια πλάνα ρασοφόρων που καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού και τα οποία προκάλεσαν την μήνι εκπροσώπων της εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος, αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησαν από το υπουργείο Πολιτισμού να σταματήσει η προβολή του βίντεο. «Το ζήτημα θα εξεταστεί κι αν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν, θα προχωρήσουμε σε επανόρθωση» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Οπερ και εγένετο, ο κ. Σαμαράς ενήργησε προς «επανόρθωση» της ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν να «κοπούν» από το βίντεο τα επίμαχα πλάνα. Λεπτομέρεια: Ο σκηνοθέτης δεν ενημερώθηκε ποτέ για αυτή την ενέργεια.

Οι ευθύνες σε αυτή την ιστορία επιμερίζονται σε τρία κυρίως πρόσωπα: στον Αρχιεπίσκοπο που υπέβαλε το αίτημα, στον υπουργό Πολιτισμού που συναίνεσε και στον πρόεδρο του Μουσείου – ειδικά στον τρίτο- που δέχθηκε να γίνει αυτή η περικοπή/αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας, την οποία υπηρετεί με την επιστήμη του, χωρίς καν να ενημερωθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Οσον αφορά το επίμαχο βίντεο, είναι σαφές ότι η εκκλησία χτισμένη μέσα στο ναό είναι αδιάψευστος μάρτυρας των γεγονότων. Για να απαλείφουν οποιεσδήποτε αποδείξεις των καταστροφικών παρεμβάσεων της εκκλησίας στον Παρθενώνα θα έπρεπε να διαγραφούν και τα σχετικά πλάνα. Θα πρότεινα στους υπερασπιστές της πίστης να ζητήσουν πλήρη απαλοιφή των αναφορών περί εκκλησίας. Μάλιστα, για μέγιστη αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να διαγραφεί, όχι μόνο από το βίντεο, αλλά και από τα βιβλία της ιστορίας ότι ο Παρθενώνας στέγασε επί αιώνες χριστιανικό ναό.

Δυστυχώς για την εκκλησία και τους υπηρέτες της, οι ιστορικές μαρτυρίες για τις βαρβαρότητες και τις καταστροφές σε αρχαιοελληνικούς ναούς και αγάλματα είναι πάμπολλες και τα αιτήματα για λογοκλοπή απλώς δείχνουν ότι έχουν γνώση του ένοχου παρελθόντος τους. Και κάτι χειρότερο: ότι αν χρειαζόταν, θα το ξανάκαναν.

Επιστολή Κ. Γαβρά

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που σε άλλες περιπτώσεις η επίσημη πολιτεία αναγνώριζε ως διεθνούς φήμης τέκνο της Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, απέστειλε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επιστολή διαμαρτυρίας για την περικοπή της επίμαχης σκηνής. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί δεν ζήτησε την πλήρη απόσυρση της ταινίας, εφόσον αυτή έχει υποστεί αλλοίωση χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Στην επιστολή του ο κ. Γαβράς επισημαίνει: «Σκοπός μου ήταν να δείξω – βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα – ότι η σταδιακή «συρρίκνωση» του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη σκηνή που κόπηκε, βλέπουμε μερικούς βανδάλους «παλαιοχριστιανούς» να καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού θεωρώντας τα είδωλα και αναπαραστάσεις ακολασίας. Φαίνεται ότι ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d’Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη.

Θέλω να κάνω σαφές το εξής: ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους: ο αγοραστής – δηλαδή ο κλεπταποδόχος – ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».

Απάντηση Δ. Παντερμαλή

Σε δήλωση του για το ζήτημα ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, υποστήριξε: «Για την απόδοση των καταστροφών η ομάδα εργασίας δανείστηκε ένα απόσπασμα ενός λεπτού και 40 δευτερολέπτων από ένα ντοκιμαντέρ του Κ.Γαβρά.

Ορισμένοι εξέλαβαν τις μικρές μορφές (σε κινούμενα σχέδια) που αναρριχώνται σε κλίμακες για να φτάσουν τις μετόπες του Παρθενώνα ως ρασοφόρους και όχι ως ανθρώπους της εποχής.

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης αυτού του είδους και δεδομένου ότι η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες, κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει –ασφαλώς- η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία των πραγμάτων και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία».

Διαβάστε σχετικά:

Η περικοπή Γαβρά έγινε μπούμερανγκ για την Εκκλησία

Η καταστροφή του Παρθενώνα απ’ τους Ρωμαιοχριστιανούς

Το ελληνορθόδοξο σχέδιο καταστροφής της Ακρόπολης

Παρθενώνας: Η (αν)Ορθόδοξη Ιστορία

Advertisements
16 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 28, 2009 14:38

  Διαφωνώ με τη προβολή της διαφήμισης του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Δεν άφησε ούτε ένα πλάνο χωρίς υπογραφή φαρδιά πλατιά, λες και ειναι δικο του το έργο.
  ..ας περίμενες λίγο.. σε λίγες μέρες ανεβαίνει το αυθεντικό βίντεο απο τον ίδιο το σκηνοθέτη..

  • Ιουλίου 28, 2009 16:08

   Ευχαριστώ για τα σχόλια. Μετά από μια βιαστική έρευνα, δεν βρήκα κάτι άλλο εκτός από αυτό το βίντεο και επειδή υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά του δημοσιεύματος στο βίντεο θεώρησα σκόπιμο να το εντάξω.

   Περιττό να αναφέρω ότι στόχος του δημοσιεύματος δεν ήταν η προβολή του κ. Τριανταφυλλόπουλου.

   Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο, για να είμαι ειλικρινής, είναι ότι οι πηχυαίοι χαρακτήρες της ζούγκλας παρεμβαίνουν στο βίντεο και το σκεπάζουν.

   Μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια version χωρίς την αυθαίρετη σφραγίδα του zougla.gr;

   Δεν ήξερα ότι θα κυκλοφορήσει το φιλμ από τον ίδιο τον Κ. Γαβρά. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

   • Ιουλίου 28, 2009 16:52

    δυο κομματια απο δελτιο ειδησεων του ΜΕΓΑ:


    πάλι διαφημιστικα, θα μου πεις..

 2. Ιουλίου 28, 2009 14:39

  Ας έβαζες ένα λινκ απλο, χωρίς άμεση σύνδεση. Γιατί να χαρίζονται πόντοι σε αδίστακτους που διαφημίζονται με αυτό τον τρόπο;
  Συγγνώμη αν διαφωνείς.. τα γράφω επειδή υπέθεσα πως δεν το σκεφτηκες.. 🙂

 3. tortokas permalink
  Ιουλίου 28, 2009 22:14

  Το να πάρουμε την χειρότερη εκδοχή του χριστιανισμού για να δικαιώσουμε την καλύτερη του αρχαίου ελληνικού κόσμου νομίζω πως είναι άδικο.
  Φυσικά, λάθη έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, αλλά νομίζω πως στόχος του ντόρου που γίνεται είναι να πληγεί η ορθόδοξη θρησκεία και όχι η αναζήτηση της αλήθειας.

  Για κάποιον που θέλει να δει σε ένα άλλο επίπεδο τα πράγματα, νομίζω πως δεν θα πρέπει να υπεκφεύγει της προσοχής του, αν θέλει να κρίνει πιο αντικειμενικά τα πράγματα, το γεγονός της δουλείας στην αρχαία Ελλάδα και ότι τελικά ο χριστιανισμός και ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν που την κατήργησαν, έφεραν ισότητα των δύο φύλων – εώς τότε οι γυναίκες ήταν κατώτερες – και τέλος έδωσαν το διακαίωμα και στον πιο τελευταίο πολίτη εφ’ όσον είχε ικανότητες να αναρριχηθεί στα υψηλότερα σκαλιά της εξουσίας και της διοίκησης.

  Εάν θεωρούμε τα επιτεύγματα ενός πολιτισμού στην τέχνη και στην επιστήμη, στα οποία δεν υστέρησε τόσο όσο θέλουν να προβάλουν οι δυτικοί ιστορικοί το βυζάντιο, ως τα κριτήρια αξιολόγησής του, ας έχουμε κατά νου ότι στην ιστορία αποδεικνύεται ότι αυτά συνοδεύονται συνήθως από ένα είδος απανθρωπιάς και μισανθρωπίας.

 4. Ιουλίου 31, 2009 18:51

  «Σιωπή από τους ψευτοπροοδευτικούς για την πατάτα του ανιστόρητου Γαβρά…»

  http://1453-2009.pblogs.gr/2009/07/siwph-apo-toys-pseftoproodeftikoys-gia-thn-patata-toy-anistorhto.html

  • Ιουλίου 31, 2009 22:23

   Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου, ούτε στις γνώσεις μου να αναζητήσω και να αξιολογήσω ιστορικές πηγές προκειμένου να αποδείξω το αληθές της ιστορίας.

   Αν τελικά ο κ. Γαβράς προέβη σε ανιστόρητο λάθος, γιατί ο κ. Παντερμαλής, όταν, αρχικά, ετοιμάστηκε το βίντεο, δεν το υπέδειξε στον κ. Γαβρά και έπειτα δεν το κατέστησε απολύτως σαφές, αλλά αντίθετα υποστήριξε ότι «η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, αλλά οι συνθήκες άγνωστες…». Υποθέτω πως οι ιστορικές γνώσεις του κ. Παντερμαλή είναι επαρκείς και γνωρίζει την ύπαρξη των σχεδίων του Κάρρευ.

   Πέραν τούτων, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας ήταν αυτοί που είδαν στο πρόσωπο των «ρασοφόρων ζηλωτών» τους εαυτούς τους ή έστω τους προγόνους τους και απαίτησαν να αποσυρθεί το βίντεο.

  • Αύγουστος 1, 2009 00:23

   @ Φίλιππος

   κατ’ αρχάς το link που χρησιμοποιείτε είναι το link του (πραγματικού) link οπότε καλό θα ήταν να το διορθώσετε (αυτολογοκρισία) με το αυθεντικό link:
   http://www.antinews.gr/?p=10421

   έπειτα, το link το δικό σας κάνει έναν χαρακτηρισμό προσβλητικό και ασυνάρτητο («σιωπή από τους ψευτοπροοδευτικούς»)

   και εν κατακλείδι,
   όσον αφορά το ότι θίγεστε από το απόσπασμα του ντοκυμαντέρ,

   ως Έλληνας καλό θα ήταν να είχατε μεγαλύτερη ευαισθησία που μια εβραϊκή θρησκεία καταπάτησε το ιερό του Παρθενώνα επί 1000 χρόνια και τον είχε μετατρέψει σε εβραιοχριστιανική εκκλησία.

   αυτό δεν σας ενοχλεί ; μήπως είναι και αυτό ανιστόρητο; ή μήπως δεν αποτελεί την μέγιστη ύβρι απέναντι στην κλασική ελληνική αρχαιότητα;

   worldcity

   Y.Σ.:
   θα έλεγα να είστε πιο προσεκτικός χαρακτηρίζοντας τον Γαβρά «εμπαθή, αντιστόρητο, και επιλεκτικό»,

   προφανώς δεν γνωρίζετε ούτε στο ελάχιστο το έργο του, ούτε τη διαδρομή του.

   • Αύγουστος 1, 2009 11:24

    Σχετικά με το link, δεν το έκανα από προσπάθεια οικειοποίησης του αξιόλογου http://www.antinews.gr αλλά γιατί ήθελα να προσθέσω τα σχόλια του έτερου δικού μου blog. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσα να το είχα αποφύγει – έχετε δίκηο.
    Ο χαρακτηρισμός είναι όντως επιθετικός – «ασυνάρτητος», απλά, δε νομίζω – γιατί έχω εξοργιστεί εδώ και πολλές ημέρες να υπάρχει μια καταιγίδα εκπομπών κατά του «κακού χριστιανισμού» και των «παπάδων» που ξήλωσαν τα γλυπτά του Παρθενώνα και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι τα πράγματα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικά! Αποδέχομαι όλες αυτές τις «κακές» πλευρές του εαυτού μου γιατί δεν είμαι σαν τους ευρωπαίους που είτε είναι εκνευρισμένοι, είτε πετούν από χαρά έχουν μονίμως μια ψευτοευγένεια στην συμπεριφορά τους… (Ο κ. Γαβράς ξέρει σίγουρα καλά αυτήν την συμπεριφορά τόσα χρόνια στο Παρίσι)

    Προσωπικά, αποδέχομαι ότι ο Παρθενώνας, δεν θα έπρεπε να έχει γίνει χριστιανικός ναός και εάν ήταν στο χέρι μου θα τον άφηνα ανέγγιχτο και ανοιχτό σε όσους θέλουν να πιστεύουν και να λατρεύουν την αρχαία θρησκεία. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε και τα δεδομένα της εποχής που έγιναν όλα αυτά. Προσωπικά, το καταλαβαίνω αλλά δεν το δικαιολογώ.

    Κι επανέρχομαι στο θέμα του κ. Γαβρά και επιμένω στους χαρακτηρισμούς μου! Το ότι υπήρξε κατά τους ειδικούς καλός σκηνοθέτης – προσωπικά έχω δει το «Ζ» και ειλικρινά μου προκάλεσε ανία, κινούμενο στην επιφάνεια και το τελευταίο επίπεδο, των ζητημάτων της ανθρώπινης τραγωδίας δηλ. την πολιτική – ή και αγωνιστής για τις ιδέες του είναι έτερον εκάτερων εν τω προκειμένω όπου υπέπεσε σε σφάλμα ολκής από καθαρή προκατάληψη! Πιστεύω ότι οι ιδέες του κ. Γαβρά είναι ξοφλημένες και γι’ αυτό κινείται – από προκατάληψη πάντα – εναντίον του Χριστιανισμού.

    Τέλος, να παρατηρήσω ότι δεν πήρατε θέση στο θέμα της δουλείας στην Αρχαία Ελλάδα – για το ότι πίστευαν ότι οι κεραυνοί προέρχονταν από τον Δία το προσπερνάω, ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει εξ’ άλλου… – καθώς και ότι ήταν ο Χριστιανισμός που την κατήργησε, έδωσε ίσα δικαιώματα σε άντρες και γυναίκες καθώς και το δικαίωμα στον τελευταίο πολίτη της Ρωμαϊκής (κακώς Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης, του στρατού και τέλος πάντων κάθε είδους εξουσίας, εφ’ όσον και μόνο, ήταν ικανός! Πότε ξαναγίνανε αυτά στην ιστορία; Φυσικά, χωρίς την Αρχαία Ελλάδα δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα επιτεύγματά της αφού ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος άνοιξε τον δρόμο σε όλα αυτά.
    Με εκτίμηση.

 5. Αύγουστος 1, 2009 13:37

  Αγαπητέ Φίλιππε, γράφεις: «για το ότι πίστευαν ότι οι κεραυνοί προέρχονταν από τον Δία το προσπερνάω, ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει εξ’ άλλου…» και δεν μπορώ να το… προσπεράσω! Σήμερα, δηλαδη, που πιστεύουν οι χριστιανοί στα θαύματα, είναι καλύτερα; Ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει. Χωρίς «εξ’ άλλου». Ο «καλός χριστιανός» όμως, δεν ησυχάζει αν δεν προσηλυτίσει όσο περισσότερους μπορεί και μετά κακίζει άλλων θρησκειών θρησκευόμενους που θέλουν να κάνουν το ίδιο!
  Η συζήτηση βεβαίως εδώ μέσα είναι για το φιλμάκι κόμικ του κ. Γαβρά και αναρωτιέμαι αν πρόκειται επίσης για θαύμα η αναγνώριση των καταστροφέων προγόνων τους από τους καλούς χριστιανούς, γιατί -«προσωπικά», όπως διατυπώνεις επίσης- δεν διακρίνω τίποτα!
  Αυτό που, όχι μόνο διακρίνεται αλλά… βγάζει μάτι, που λένε, είναι η απέραντη ανοησία των τελευταίων αυτών ημερών. Η βλακεία ξεχειλίζει! ..τι να λέμε τώρα..

  • Αύγουστος 2, 2009 17:21

   Επειδή συζητάς με κάποιον που έχει ζήσει ΘΑΥΜΑΤΑ πλάι σε αγιορείτες ασκητές, σε διαβεβαιώνω ότι σήμερα είναι 100% καλύτερα.

   Μακριά από εμένα ο προσηλυτισμός! Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει και η ειρωνική αναφορά μου στον Δία είχε να κάνει με την εξιδανίκευση από μερικούς της αρχαίας θρησκείας και της καθολικής απόρριψης του χριστιανισμού.
   Πιστεύω ότι – πέρα από το θέμα του Παρθενώνα – οι αντιπρόσωποι του χριστιανισμού, ήταν, είναι και θα είναι εν δυνάμει οι ΠΙΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ, οι ΠΙΟ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ και οι περισσότερο ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως αυτό συμβαίνει γιατί επίσης εν δυνάμει μπορούν να φτάσουν την ανθρώπινη φύση τους στο μέγιστο : στην θέωση!
   Επειδή, γίνεται λόγος για την καταστροφή των αρχαίων ναών σας παραπέμπω σε αναφορές του Μανόλη Ανδρόνικου (αύριο θα ανεβάσω το σχετικό άρθρο) που λέει σαφώς ότι ό,τι απέμεινε από τους αρχαίους ελληνικούς ναούς οφείλεται – κρατηθείτε! – στην …μετατροπή τους σε χριστιανικούς και νομίζω πως ο Ανδρόνικος γνώριζε περισσότερη ιστορία από εσάς ενώ σας …συναγωνίζονταν στα αισθήματα απέναντι στον χριστιανισμό…

   Κλείνεις με προσωπική επίθεση – έτσι το εκλαμβάνω – και απαξίωση… (Τα «αγαπητέ» δεν περρίσεψαν για το τέλος δυστυχώς – ίσως γράφοντας για να μου απαντήσεις σε εκνεύρισαν ακόμη περισσότερο όσα έγραψα…)
   Σου λέω μόνο να προσέχεις γιατί το ίδιο επιθετικός και απαξιωτικός ήταν πριν λίγες ημέρες ο Γαβράς μέχρι να αποδειχθεί η γκάφα του… και να σιωπήσει…

   • Αύγουστος 2, 2009 18:33

    Αγαπητέ Φίλιππε, πρώτα πρώτα, μη με χρεώνεις παρακαλώ με πράγματα που ούτε διατύπωσα ούτε εννόησα. Επίσης, δεν μου αρέσουν οι έμμεσες απειλές του τύπου «να προσέχεις». Ακόμα, αρνούμαι να διαχωρίσω τους ανθρώπους σε «ικανούς» και «τιποτένιους» οπουδήποτε και αν ανήκουν και σε ό,τιδήποτε και αν πιστεύουν. Απλώς, εμένα δεν μου ταιριάζουν τα μεταφυσικά κόλπα/θεωρήσεις του κόσμου, δεν ταιριάζουν με τη λογική αντίληψη της πραγματικότητας και, για την αντίληψή μου αυτή, δεν τοποθετώ τον εαυτό μου υπεράνω: απλά, διαφέρουμε. Μόνο που δέχομαι το διαφορετικό και δεν (θέλω να) το περιορίζω, ενώ μερικοί άλλοι άνθρωποι θέλουν σώνει και καλά να πιέσουν τους υπόλοιπους να δεχτούν τη δική τους αντίληψη ή να υποκριθούν ότι τη δέχονται. Αυτή η στάση δεν βοηθά καθόλου προς τη κατεύθυνση μιας ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοαποδοχής.

   • Αύγουστος 2, 2009 20:29

    το έγραψε η Rodia και νομίζω έτσι είναι ακριβώς – περιγράφει με λίγα λόγια το τι διεμήφθη τις τελευταίες ημέρες:

    «Αυτό που, όχι μόνο διακρίνεται αλλά… βγάζει μάτι, που λένε, είναι η απέραντη ανοησία των τελευταίων αυτών ημερών. Η βλακεία ξεχειλίζει! ..τι να λέμε τώρα..»

    @ Φίλιππος

    παρ’ όλα αυτά

    – επειδή εσείς θελήσατε να δούμε για τη δουλεία και αναφέρατε για την ισότητα των 2 φύλων που έφερε ο χριστιανισμός (!)

    – δεν απαντάτε – δεν μιλάτε…

    Υ.Σ.1: παρόλα αυτά συγχωρέστε με – είμαι εκτός θέματος σχετικά με το post του WasteCulture…

 6. Αύγουστος 1, 2009 18:19

  @ Φίλιππος

  αγαπητέ Φίλιππα αναρωτιέμαι μήπως αναφερόμαστε σε διαφορετική θρησκεία

  – γράψατε σε σχόλιό σας:

  «Για κάποιον που θέλει να δει σε ένα άλλο επίπεδο τα πράγματα, νομίζω πως δεν θα πρέπει να υπεκφεύγει της προσοχής του, αν θέλει να κρίνει πιο αντικειμενικά τα πράγματα, το γεγονός της δουλείας στην αρχαία Ελλάδα και ότι τελικά ο χριστιανισμός και ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν που την κατήργησαν, έφεραν ισότητα των δύο φύλων – εώς τότε οι γυναίκες ήταν κατώτερες – και τέλος έδωσαν το διακαίωμα και στον πιο τελευταίο πολίτη εφ’ όσον είχε ικανότητες να αναρριχηθεί στα υψηλότερα σκαλιά της εξουσίας και της διοίκησης.»

  1. Ισότητα των 2 φύλων από τον χριστιανισμό;
  2. Κατάργηση της δουλείας από τον μέγα Κωνσταντίνο;

  1. Απόστολος Παύλος:

  «… Οσοι είναι υπό ζυγόν δουλείας, ας νομίζουσι τους κυρίους αυτώ αξίους πάσης τιμής διά να μη δυσφημείται το όνομα του Θεού… Ο άρχων είναι υπηρέτης του Θεού για το καλό σου… είναι ο εκδικητής του Θεού, το εκτελεστικό του όργανο και δεν φορεί ματαίως την μάχαιραν… Διά τούτο να υποτάσσεσθε όχι μόνο για την οργήν του αλλά και για λόγους συνείδησης…».

  αξίζει να διαβάστε τι πρέσβευε ο χριστιανός απόστολος Παύλος:

  «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ:

  Η διδασκαλία του Παύλου, του «μέγα πολιτευτή του Θεού» διαστρέφει την επαναστατική διδασκαλία του Ιησού και γίνεται το στήριγμα της αυταρχικής εξουσίας. Πείθει τους πιστούς ότι όλα είναι εκ Θεού δοσμένα και η όποια προσπάθεια για κοινωνική αλλαγή είναι μάταιη και παρακαλεί «πρώτον πάντων να κάμνητε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, υπέρ βασιλέων και πάντων των όντων εν αξιώμασι διά να διάγωμεν βίον ατάραχον και ησύχιον εν πάση ευσέβεια και σεμνότητι»…

  Και η κοινωνική δικαιοσύνη αντικαθίσταται από τη δικαιοσύνη των ουρανών. Είχε πει ο Ιησούς: «… Με φώτισε ο Θεός να φέρω καλά μαντάτα στους φτωχούς, να κηρύξω στους αιχμαλώτους απελευθέρωση…» Κατά Λουκά. «…Είστε φίλοι μου… δεν σας αποκαλώ δούλους, διότι ο δούλος δε γνωρίζει τι κάνει ο κύριός του…» Κατά Ιωάννη. Ακριβώς το αντίθετο μας λέει ο Παύλος: «Ελευθερωθέντες δε από την αμαρτία… υποδουλωθήκατε στον Θεόν… και θα προσφέρετε τα μέλη σας δούλα…». Ετσι, μέσω του Παύλου κηρύσσονται τα αγαθά της δουλείας: «Βαφτίζεται ο δούλος του Θεού», «Παντρεύεται ο δούλος του Θεού, την δούλη του Θεού», «Ανάπαυσον Κύριε τον δούλον σου» κλπ.

  Απευθυνόμενος σε όσους αγοράστηκαν στα σκλαβοπάζαρα λέει: «Δεν ανήκετε στον εαυτόν σας γιατί αγορασθήκατε με τίμημα… και όσοι έχουν αφεντικά χριστιανούς θα γίνουν ακόμα εργατικότεροι γιατί θα δουλεύουν για αδελφούς σαν να πρόκειται για τον Κύριον Χριστό».
  Απαλλάσσει το αφεντικό – εργοδότη από κάθε ευθύνη και τη μεταφέρει στο Θεό: «…Δούλοι υπακούετε εις τους κατά σάρκαν κυρίους σας μετά φόβου και τρόμου ως εις Χριστόν εκπληρούντες το θέλημα του Θεού και γνωρίζοντες ότι από τον Κύριο θα πάρετε την ανταπόδοση».
  Από το Θεό, λοιπόν, θα ζητήσουμε «…τον άρτον ημών τον επιούσιον…» και όποιο άλλο επίγειο αγαθό και ο θεός στο εξής θα ευθύνεται και όχι ο επί γης αφέντης αν τρώμε ή δεν τρώμε. Αλλωστε, όπως λέει ο Παύλος: «Ούτε εάν φάγωμεν έχουμε κανένα πλεονέκτημα, ούτε αν δεν φάγωμεν χάνουμε τίποτα».

  Και η δουλεία αλλάζοντας μορφές, ως τις μέρες μας, θα συμπλέει αισίως με τη χριστιανική ηθική. Και επειδή το άδειο στομάχι και η απόγνωση μπορεί να προτρέψουν τους δούλους σε ανταρσία, ο Παύλος προβλέπει: «… Οσοι είναι υπό ζυγόν δουλείας, ας νομίζουσι τους κυρίους αυτώ αξίους πάσης τιμής διά να μη δυσφημείται το όνομα του Θεού… Ο άρχων είναι υπηρέτης του Θεού για το καλό σου… είναι ο εκδικητής του Θεού, το εκτελεστικό του όργανο και δεν φορεί ματαίως την μάχαιραν… Διά τούτο να υποτάσσεσθε όχι μόνο για την οργήν του αλλά και για λόγους συνείδησης…».

  – από το άρθρο «Καθ’ οδόν με τον απόστολο Παύλο» http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5143764&publDate=28/6/2009

  2. για τον μέγα Κωνσταντίνο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα:

  σχετικά με τον βίο του «αγίου» Κωνσταντίνου:

  «Μέγας Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη (21 Μαΐου)
  Οι «διευκολύνσεις» και η προνομιακή μεταχείριση που προσφέρθηκαν στην Εκκλησία από τον αυτοκράτορα Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο, ήταν αρκετά για να κάνει άγιο κάποιον, που θεωρείται υπεύθυνος ή ηθικός αυτουργός, για τις δολοφονίες του 17χρονου γιου του, του 12χρονου ανηψιού του, της συζύγου του, του πεθερού του, των δυο γαμπρών του και του κουνιάδου του. Επειδή κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, όπως λέει μια λαϊκή παροιμία, η Εκκλησία φρόντισε να «αγιοποιήσει» και να «τιμήσει» (επίσης στις 21 Μαΐου) και την μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη (ηθικός συναυτουργός στην δολοφονία της νύφης της), η οποία ως φαίνεται, ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα στο πανδοχείο της, μέχρι την στιγμή που γνώρισε τον πατέρα του Μέγα Κωνσταντίνου, Κωνστάντιο. Ένας άλλος άγιος μάλιστα, ο άγιος Αμβρόσιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «ο Χριστός την περιμάζεψε από την κοπριά». Ο Άγγελος Βλάχος στις αναμνήσεις του ως πρόξενου στα Ιεροσόλυμα («Μια φορά κι ένα καιρό»-εκδ.Εστία) γράφει: «Όταν διαβάζει κανείς το χρονικό (απόκρυφο υποθέτω) της ανακαλύψεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, φρικιά με τα απάνθρωπα βασανιστήρια που μεταχειρίστηκε η Αγία για να αναγκάσει τρεις Εβραίους να της αποκαλύψουν το μέρος όπου είχαν κρύψει το Τίμιο Ξύλο. Τρεις μέρες τους βασάνιζε κάνοντας το χριστιανικό της χρέος και, αν θυμούμαι καλά, τους θανάτωσε όταν της είπαν την αλήθεια, όχι βέβαια για να τους απαλλάξει ευσπλαχνικά από την ζωή, αφού τους είχε σπάσει τα κόκαλα και τους είχε παντοιοτρόπως τσουρουφλίσει, αλλά για να τους τιμωρήσει».»

  – από το άρθρο – Βίοι «Αγίων» – http://www.pare-dose.net/blog/?p=2754

 7. paraskevas permalink
  Αύγουστος 27, 2009 08:56

  oso iperaspizomaste tis idees opos tis omades podosferou panta tha ipollipete ena megalo keno elefterias ke ploutismou sto megalo erotima. to dikio mou ahristevi to katholiko.i alisides pou espasa ine i alisides pou me kratoun panta demeno.
  paraskevas

  -signomi gia tin latiniki grafi.

Trackbacks

 1. Η ρασοφόρος ερμηνεία της Ιστορίας « La Ivolution – non commercial

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: